Finske Taneli Törmä koreograferer lyd i performance-installation i Aarhus, KBH og Odense

Finske Taneli Törmä koreograferer lyd i performance-installation

ArtikelSceneSkrevet af: Anne Møller05. maj 2018

Kan man koreografere 28.743 regndråber? Og kan et kostume med 212 påsyede klokker spille hovedrollen frem for performeren? Det vil den finske koreograf og danser Taneli Törmä udforske i den tredelte performance-installation COVER

Taneli Törmä er opvokset i Finland og uddannet fra The Finnish National Ballet School i 2005. I 2008 flyttede han til Danmark, og siden har han arbejdet som freelancer, gæsteperformer og performer.

I 2012 grundlagde han Location X, der forsker i forskellige dimensioner af tværfaglig tilgang til scenekunst, og som producerer international moderne dans, der sprænger grænserne for dans og performance-kunst.

“Gennem de sidste seks år har jeg arbejdet med mange forskellige former for artister - malere, lys- og lysdesignere for eksempel - for at se, hvordan jeg kan bruge mine koreografiske værktøjer på forskellige måder,” fortæller Taneli Törmä.

“I mit arbejde spørger jeg til, hvilke former for dansestykker, jeg kan skabe. Jeg er meget interesseret i at lave tværfaglige samarbejder med forskellige kunstnere, hvor vi arbejder sammen om at blande forskellige kunstformer.”
Foto: PR-foto / Location X
Foto: Morten Arnfred

Kan man minimere den menneskelige performers rolle?

I sit nyeste projekt COVER - en tredelt performance-installation af lyd og dans - vil Taneli Törmä ved hjælp af 28.743 regndråber, 212 klokker, et guldikon og en cello undersøge, om han kan koreografere lyd. Det vil han gøre i et forsøg på at minimere den menneskelige performers rolle i et koreografisk værk.

“I projektet har jeg spurgt til, om jeg kan udskifte min rolle som performer med noget andet. Kan jeg for eksempel lave dansestykker uden dansere? Og kan jeg præsentere lyd som dans?”

Alt det vil han undersøge i samarbejde med et internationalt team bestående af danske Kasper Hansen, der er kostumedesigner og scenograf, fransk/danske Sophie Bellin-Hansen, der er kostumier, spanske Laura Folch, der er cellist, finske Esa Mattila, der er lyddesigner, finske Petri Tuhkanen, der er lysdesigner og danske Søren Lyngsø Knudsen, der er lydkunstner.
Foto: Kasper Hansen
Foto: PR-foto / Location X

En kinæstetisk rejse gennem tre rum

Fra den 4. til den 6. maj vil de og Location X indtage Godsbanen og omdanne Rå Hal til et lydlaboratorie.

Værket vil bestå af tre rum. I første rum vil man kunne opleve de 28.743 regndråber. “Her er det regndråberne, jeg har koreograferet, og det er dem, der vil være danserne,” forklarer Taneli Törmä.


I næste rum vil Taneli Törmä selv performe iført et guldkostume med 212 påsyede klokker. “Jeg er interesseret i, om et kostume kan blive hovedrollen frem for danseren,” siger han og sammenligner det med en live-statue.

I det tredje og sidste rum vil celloen være i fokus. “Her har vi spurgt til og undersøgt, hvordan man kan præsentere musikeren som danseren.”

Taneli Törmä forklarer, at værket overordnet set fokuserer på kinæstetisk erfaring: “Det centrale i rejsen gennem installationen er den kropslige oplevelse af lyd,” siger han. Og selvom elementerne i de tre rum vil blive præsenteret separat, vil de alligevel virke som en sammenhængende rejse for publikum.”

Performancen varer en time og har plads til 30 publikummer ad gangen.

Foto: Morten Arnfred

Den rene lyd: at modarbejde konnotationer

De seneste år har Taneli Törmä arbejdet med lys, film og maling, så det virkede naturligt at prøve kræfter med et nyt felt. “Jeg ville gerne arbejde med lyd, og jeg ville gerne prøve at minimalisere og se, om jeg kunne finde helt rene elementer,” siger han.

Men fordi lyde ofte er forbundet med bestemte konnotationer, kan de være svære at nå ind til kernen af. Det vil Taneli Törmä gerne prøve at udfordre.

“Når man for eksempel hører lyden af klokker, så vil man typisk få et billede i hovedet af en kirke eller en ko. Men under researchen har vi været meget interesserede i, hvordan vi kan undgå de billeder, som vi får i hovedet og prøve at nå frem til, hvad lyd ellers kan være.”

Deraf navnet COVER. “Faktisk kom navnet først lidt senere, men for os at se, kan det rumme alle de forskellige elementer.”

“For mig handler det om lagene i alting, og jeg synes, det er interessant at forsøge at skrælle lagene af for at komme ind til kernen. Hvis noget har for mange lag, glemmer vi, hvad kernen er.”

Fakta:

Taneli Törmä er uddannet fra The Finnish National Ballet School i 2005.

I 2012 grundlagde han Location X, hvor han arbejder som koreograf og laver tværfaglige samarbejder med forskellige kunstnere.

Performance-installationen COVER har plads til 30 personer ad gangen og varer en time. Den kan opleves på nedenstående steder og datoer:

Godsbanen, Rå Hal, den 4.-6. maj (fredag kl. 20, lørdag kl. 12, 16 og 19, søndag kl. 13). Køb billet her

Teaterøen, CPH STAGE, den 3. juni.

Teater Momentum, den 4. august

Få en forsmag på COVER her

Støtter/samarbejdspartnere:

Danish Arts Council, Bikubenfonden, Odense Kommune, By- og Kulturforvaltningen, Finnish Cultural Foundation, Bora-Bora, O Espaco do Tempo Musik, Teaterhøjskolen Toftlund, Teater Momentum, P-Noise Dynamo, Odense Slot, FAA project room, Knud Højgaards Fond, Nordic Culture Point, Åbne Scene – Godsbanen

Læs mere om Taneli TörmäTaneli Törmä og Location X på www.tanelitorma.com

Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind